marți, 27 martie 2012

Medicina nu trebuie să împleticească limbile

Întotdeauna am susținut ideea multiculturalității pe tărâmul european. Oricum, în Europa, de mii de ani se tot întrepătrund și se tot altoiesc etniile, iar valurile de popoare plecate din Orient și care au rămas pe aceste teritorii și-au pus amprenta și mai mult pe caracterul cosmoplit al bătrânului continent.
Cred că așa este normal să trăiască toți oamenii, pe toate continentele, iar fenomenul globalizării va duce, chiar și fără să vrem, la un trai aliat, comun, fără reacții xenofobe, al tuturor semințiilor de pe planetă.
Chiar dacă astăzi mai sunt unii care se simt amenințați, prin simpla prezență în apropiere a unor străini sau a unor persoane diferite prin gesturi, îmbrăcăminte au limbă, până la urmă omul învață că toți suntem la fel.
Un exemplu recent, care a creat reacții destul de ciudate la multe cunoștințe ale mele, este scandalul pornit de interesele mici, electorale, ale UDMR, privind crearea unei linii de învățământ superior în limba ungară la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș.
Așa cum spuneam mai sus, toți suntem la fel și nu trebuie făcute diferențe de rasă, gen (sex) sau limbă. Dacă populația de limbă maghiară din Ardeal dorește crearea unei facultăți de medicină în limba ungară, ok. Nu am nimic împotrivă. NU DORESC ÎNSĂ CA ACEASTĂ FACUTLATE SĂ FIE PLĂTITĂ DIN BANII TUTUROR ROMÂNILOR. Dacă populația de limbă maghiară își dorește atât de tare să aibă o facultate în limba ei, atunci să creeze o FACULTATE PRIVATĂ în această limbă. Legea Învățământului îi permite acest lucru. Mi se pare normal acest lucru, cu atât mai mult cu cât suntem într-un an de criză, iar bugetul românilor trebuie cheltuit cu chibzuință.
Apoi, hai să nu vedem lucrurile în scurt! Hai să privim ce se va întâmpla peste 5-6 ani, tot la Târgu Mureș. Unde se vor duce atunci să lucreze cei peste 400 de absolvenți ai facultăților de medicină, medicină dentară sau farmacie? Pentru că, până la urmă, trebuie să facem toate aceste eforturi pentru copii noștri.
Deci, unde vor lucra ei? Dacă vor merge să lucreze în Ungaria – să nu uităm că UE dorește să lase o piață a muncii complet liberă din 2013 – atunci NU STATUL ROMÂN TREBUIE SĂ SUPORTE CHELTUIELILE DE ȘCOLARIZARE ÎN LIMBA UNGARĂ, CI, POATE, STATUL UNGAR. Probabil că mulți vor practica medicina în limba română, în spitale românești. În cazul ăsta chiar că nu se justifică cererea UDMR. Poate o parte din ei vor avea propriile cabinete, unde vor trata populația de limbă maghiară. În cazul ăsta, nu se justifică efortul statului român, ci – așa cum am spus deja – se poate face o facultate privată. Altă variantă nu cred că mai există.
Așadar, după o analiză atentă, făcută la rece și privind în față viitorul copiilor noștri, răspunsul este doar unul: statul român nu trebuie să suporte costurile unei universități de limbă ungară nici la Târgu Mureș și nici în altă parte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu